Barion Pixel

Kiadványok

Mivel az edukáció nagyon fontos pillére a munkámnak, fordítóként és könyvkiadóként is dolgozom, mióta találkoztam a Menstrupédia nagyszerű kiadványaival. A képregények a kiskamaszokat vezetik be a serdülőkor rejtelmeibe. 

Menstrupédia

A Menstrupédia egy 9-12 éves kislányoknak (és kisfiúknak) szóló kiadvány a serdülőkorról, illetve a menstruációval kapcsolatos tudnivalókról. Képregényes formában, aranyos történeteken keresztül vezeti be az olvasóját ebbe az izgalmas világba. Nyelvezetének és rajzainak köszönhetően természetessé teszi a témát, beszélgetésindítónak is nagyszerű. A menstruáció előtt álló kislányok mindent megtudhatnak arról, milyen változások várnak rájuk a tinédzserkor izgalmas éveiben. A képregény nagyon gyakorlatias, részletesen körüljárja a technikai tudnivalókat is (pl. hogyan kell betétet használni, hova szabad dobni a betétet és hova nem, mi a PMS, hogyan kell menstruációs naptárat vezetni). 

A képregénnyel egy fogamzásgátlással kapcsolatos kongresszuson találkoztam először, ahol az egyik előadáson oktatóanyagokat mutattak be. Megragadtak az aranyos rajzok, és gyorsan megvettem az ebookot. Olvasás közben azt éreztem, hogy bárcsak valaki így beszélt volna nekem erről a témáról annak idején! Bárcsak ilyen egyszerűen, barátságosan, természetesen tálalták volna a témát, ne pedig a pulóverünkbe csomagolt betétcsomagokat dugdostuk volna a fiú osztálytársaink elől a “felvilágosítás” után! Bár ekkor még semmilyen fordítói képesítésem, illetve tapasztalatom sem volt, a könyvkiadásról nem is beszélve, biztos voltam benne, hogy ennek a kiadványnak meg kell jelennie magyar nyelven – és így is lett :).

Marci kamaszodik

A Marci kamaszodik a Menstrupédia célzottan fiúknak szóló párja, amiből a serdülőkorba lépő kisfiúk mindent megtudhatnak a kamaszkorral járó testi-lelki változásokról. Szó esik az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról, arról, hogy hogyan kell borotválkozni, vagy hogy tisztálkodni nemcsak az egészség miatt kell, hanem azért is, hogy mások jól érezhessék magukat a környezetünkben. A függőségek veszélyeiről és bullyingról is külön fejezetben beszél, hasznos tanácsokat adva a kamaszoknak, hogy hogyan tudják ezeket elkerülni. Természetesen a menstruáció is szóba kerül, hogy a fiúk is pontosan tisztában lehessenek azzal, mi történik a lányokkal, illetve hogyan tudnak nekik segíteni. 

A Menstrupédia népszerűségét követően (kicsit több mint 2 év alatt 3000 példány kelt el belőle fizetett reklám nélkül) nem volt kérdés, hogy a fiúknak szóló példányt is lefordítom, így az indiai megjelenést követően azonnal elkezdődött a munka a magyar kiadáson, hogy minél hamarabb eljuthasson ahhoz a sok-sok családhoz, akik már régóta várják és érdeklődnek utána. 

A szerzőkről

A kiadványok szerzőpárosa Aditi Gupta és Tuhin Paul, indiai társadalmi vállalkozók. A képregények ötletét saját tapasztalataik inspirálták: egyetemista korukban ismerkedtek meg, és Tuhin Adititől tudta meg, hogy a nők minden hónapban menstruálnak. Korábban azt gondolta, hogy ez egyszeri esemény a nők életében, és teljesen elszörnyedt. Ennek az élménynek a hatására vált küldetésükké a menstruációval kapcsolatos tabuk ledöntése. Az évek során a Menstrupédia több millió kislányhoz eljutott, hogy segítse őket a serdülőkori változások pozitív megélésében.