Barion Pixel

Segítség, allergiás kismama vagyok!

Szeretjük a jó időt, a kirándulást, a virágzó fákat – de sajnos velük együtt megérkezik az allergiaszezon is, ami már kevésbé kellemes. Várandósság alatt különösen nehéz lehet, mert elbizonytalanodhatunk, hogy használhatunk-e egyáltalán bármilyen gyógyszert. Ebben a cikkben összefoglalom, hogyan vészeljük át az allergiaszezont kismamaként. 

Kell-e egyáltalán kezelni az allergiát?

Sokan – érthető módon – azt vallják, hogy inkább elviselik a kellemetlenségeket, nehogy baja essen a babának. Ez nagyon fontos szempont, és az allergia direkten valóban nem veszélyes a várandósságra (kivéve a nagyon súlyos, anafilaxiával járó állapotokat). Miért nem érdemes mégsem a kezelés nélküli szenvedést választani? Mert az allergiás tünetek rontják a mindennapi életminőségünket, hatással lehetnek a táplálkozásunkra, a sportolásra, az alvásra, a stressz-szintre. Asztmás rohamot provokálhatnak, amely veszélyes lehet az anyára és a babára is, illetve az éjszakai orrdugulás miatti horkolás mellett megnő a terhességi magasvérnyomás, a preeklampszia, illetve a méhen belüli növekedési elmaradás kockázata. 

Nem-gyógyszeres lehetőségek

Ha nem vagyunk várandósok, akkor is mindenképpen érdemes a nem gyógyszeres lehetőségekkel, életmódbeli változtatásokkal kezdeni, és csak akkor fordulni a gyógyszeres megoldások felé, ha ezek nem bizonyulnak elég hatékonynak.

 1. Kerüljük a kiváltó allergént, amennyiben lehetséges!
 2. A sós vizes orrspray-k közismertek, az orrmosást viszont már kevesebben alkalmazzák, pedig az orrspraynél jóval hatásosabb. Napi 1-2 alkalommal javasolt, orrlyukanként legalább 200 ml folyadékkal. 

Hasznos videók az orrmosás folyamatáról:

Az első videóban láthatóhoz hasonló orrmosó készlet Magyarországon is kapható, például itt: https://olimp-labs.hu/zatoclear-med-orrmoso-keszlet-689

 1. A testmozgás összehúzza az orr ereit, ezért természetes nyálkahártyaduzzanat-csökkentő. 
 2. A fejvég megemelése 30-45 fokkal szintén segítség lehet. Hatékonyabb magát az ágyvéget megemelni (pl. ágyláb alá helyezett téglákkal), ha erre az ágy kialakítása lehetőséget ad. 
 3. Az orrtapasz alvás során segíthet nyitva tartani az orrlyukakat. 

Gyógyszeres lehetőségek

A leggyakrabban alkalmazott allergiagyógyszerek közül a budesonide (orron keresztül vagy inhalátorban), a nátrium-kromoglikát (orrspray), a cetirizin, a levocetirizin, a loratadin és az omalizumab tartoznak a legbiztonságosabb hatóanyagok közé. 

Enyhe-, ill. középsúlyos tünetek esetén ajánlott: 

 • napi 10 mg cetirizine VAGY
 • napi 10 mg loratadine VAGY
 • napi 180 mg fexofenadine VAGY
 • napi 4 mg chlorphenamine – ez Magyarországon csak kombinált készítményként kapható

Emellé adható nátrium-kromoglikát tartalmú orrspray (orrlyukanként 1 puff napi max. 6 alkalommal). 

Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, a nátrium-kromoglikát tartalmú orrsprayt javasolt kortikoszteroid orrsprayra cserélni. 

 • fluticasone propionate vagy fluticasone furoate – naponta 1x 2 puff orrlyukanként
 • mometasone – naponta 1x 2 puff orrlyukanként

Mit kezdjünk az allergiás szemtünetekkel?

A nem gyógyszeres lehetőségek közé tartozik a szem hideg vizes borogatása, a (behűtött) műkönny gyakori használata, illetve a kontaktlencse használatának kerülése

Gyógyszerek közül a nátrium-kromoglikát tartalmú szemcsepp (napi 4x 1-2 csepp) használható. Amennyiben ez nem elég, antihisztamin tartalmú cseppeket is alkalmazhatunk.

A blogcikkben említett weboldalak, illetve eszköz ajánlásából semmilyen előnyöm nem származik, ezeket csak példaként jelöltem meg, hogy segítsem a tájékozódást. 

Forrás: 

Schatz, M. (2024). Recognition and management of allergic disease during pregnancy. In T.W. Post, Lockwood, C.J., Feldweg, A.M. (Eds.), UptoDate. Available from https://www.uptodate.com/contents/recognition-and-management-of-allergic-disease-during-pregnancy
Hamrah, P.& Dana, R. (2024). Allergic conjunctivitis: Management. In T.W. Post, Jacobs, D.S., Feldweg, A.M. (Eds.), UptoDate. Available from https://www.uptodate.com/contents/allergic-conjunctivitis-management